69 poze   11552 vizite

matcile

.botci de roire

Calitatea matcii este un factor decisiv pentru obtinerea unor productii ridicate. De aceea achizitionarea sau cresterea în sistem propriu de matci valoroase trebuie sa fie prioritara pentru fiecare apicultor interesat sa valorifice superior culesurile de productie.

.Pentru obtinerea matcilor pot fi folosite mai multe metode: obtinerea si folosirea matcilor din roiurile naturale sau a botcilor din familiile orfane sau care îsi schimba linistit matca, folosirea cutiei Jenter, decuparea fagurilor cu oua si transvazarea larvelor.

.Obtinerea si folosirea matcilor din roiurile naturale

.Atunci când familia de albine roieste, albinele lucratoare construiesc numeroase botci de roire, în special pe marginile laterale si de jos ale fagurilor. Botcile formate de albine în perioada frigurilor roitului pot fi folosite la obtinerea matcilor tinere.

Astfel, pe masura formarii botcilor si ajungerii lor la maturitate, acestea sunt taiate cu o bucata de fagure cu o zi sau doua înainte de eclozionarea matcii (botcile mature, din care matcile trebuie sa eclozioneze în curând se recunosc dupa culoarea lor mai închisa si dupa culoarea capacelului, care este mai deschis la culoare, cu aspect fibros si ros partial). Botca de roire se detaseaza din fagure cu ajutorul unui cutit ascutit, preferabil încalzit, împreuna cu o bucata de fagure lata de 1-1,5cm si se altoieste pe un fagure, cladit, mai închis la culoare,din care au iesit câteva generatii de puiet, de preferinta cu puiet capacit si coronita de miere în partea superioara , într-o familie orfana sau roi artificial nou înfiintat.

Pentru a obtine botci de la o familie anume se poate folosi metoda intrarii în frigurile roitului a acestei familii de la care se urmareste luararea botcilor. Pentru aceasta coloniei i se asigura primavara devreme cele mai bune conditii de dezvoltare, de crestere a unui numar mare de puiet si albine tinere (hrana suficienta, cuib strâmtorat pe cât mai putini faguri, pentru pastrarea unui regim termic adecvat, matca de 1an, stup protejat de curentii de aer). În a doua jumatate a primaverii (în luna mai), când familia este în plina dezvoltare, cu multe albine tinere, se sisteaza introducerea ramelor noi folosite la extinderea cuibului si se tine cuibul strâmtorat. Aditional se întareste cu puiet capacit, gata de eclozionare. Surplusul de albine tinere, înghesuiala în stup, lipsa spatiului de depozitare a mierii si a celulelor goale necesare pontei matcii vor determina familia de albine sa intre în frigurile roitului si sa construiasca un numar mare de botci pe care apoi apicultorul le poate folosi dupa necesitati.

Din familia intrata în frigurile roitului pot fi luate botcile cu întreaga rama, nemaifiind necesara taierea lor, pentru formarea unui roi artificial, lasându-se pe rama doar o botca sau doua, bine crescute de albine, restul botcilor distrugându-se.

Din botcile de roire se pot obtine matci cu abdomenul foarte bine dezvoltat si prolifice însa sunt roitoare, ca si familiile din care au fost crescute, caracterele ereditare mostenindu-se din generatie în generatie. De aceea folosirea acestora în înmultire nu este recomandata, productia de miere sau polen putând fi compromisa de intrarea în frigurile roitului a familiilor ce folosesc astfel de matci.

.Obtinerea matcilor din botcile familiilor orfane

.Atunci când îsi pierd matca în mod subit, pentru a-si creste o noua matca, albinele iau în crestere larve de vârsta tânara si construiesc, de obicei pe mijlocul fagurilor, botci.

botca de salvare

Matcile care eclozioneaza din aceste botci au, de obicei, abdomenul triunghiular si sunt mai mici decât matcile provenite din botcile de roire. Albinele, atunci când îsi dau seama ca au ramas fara regina, se nelinistesc, se panicheaza, si hranesc abundent larve alese din cuib, dar sunt luate în crestere si larve de vârsta mai înaintata decât cea optima pentru cresterea unei regine (mai mari de 12 ore). Din aceste larve se vor dezvolta matci inferioare din punct de vedere al calitatilor urmarite (prolificitate, productivitate, etc.) care, având o vârsta mai mare atunci când au fost luate în crestere, vor ecloziona si mai repede si îsi vor omorî rivalele, adica matcile cu vârsta potrivita, relativ de calitate.

Apicultorul poate sa detaseze cele mai frumoase botci de pe fagure, folosind un cutit ascutit si sa le altoiasca pe alti faguri din alte familii orfane sau nuclee sau sa ia ramele pe care aceste botci apar si sa formeze roi artificiali, iar la familia orfana din care a prelevat botcile de salvare sa lase doar o botca, cea mai dezvoltata. Matca care va iesi din aceasta botca va avea rezultate satisfacatoare pentru un an, dupa care trebuie schimbata.

.Obtinerea matcilor din botcile de schimbare linistita

.Când matca este batrâna, epuizata sau când este mutilata în urma unui accident sau a interventiei apicultorului, albinele cresc maximum 2-3 botci, mari, pe partea centrala a fagurilor din care vor iesi matci de calitate. În lumea apicola se considera ca aceste matci, provenite din botci de schimbare linistita, sunt cele mai bune. Apicultorul poate obtine botci de schimbare linista în trei faze:

1 . Stabilirea familei sau a familiilor de albine recordiste cu calitati biololgice si productive deosebite.

2 . Amputarea cu ajutorul unei forfecute a aripilor anterioare sau a unui picior din fata a matcii care trebuie schimbata din cauza vârstei înaintate, dar fara sa se provoace ranirea sau strivirea unei alte parti anatomice vitale (cap, torace, abdomen) astfel încât matca sa-si poata continua ouatul în conditii normale.

aripa matcii

Din cauza acestei infirmitati aparente (matca nu se foloseste de aripi pentru depunerea oualor) albinele din familia respectiva hotarasc înlocuirea ei prin schimbare linistita. Ele construiesc 2-3 botci pe mijlocul fagurilor în care matca va depune oua, silita de lucratoare, apoi vor hrani din abundenta,cu laptisor de matca, larvele din aceste botci ca viitoarele matci sa beneficieze de conditii optime de dezvoltare înca de la începutul cresterii.

3 . La 10-12 zile de la amputare se face un control la care se urmareste prezenta, numarul si pozitia botcilor. Când botcile ajung la maturitate (12-14 zile) se procedeaza la scoaterea (decuparea) botcilor si se formeaza tot atâtia roi câte botci sau rame cu botci sunt, la care se mai repartizeaza înca doi faguri cu puiet capacit, gata de eclozionare si miere, din aceeasi familie în care au crescut botcile, precum si o rama cu fagure artificial destinat claditului.

Daca dorim sa producem în continuare botci crescute în conditii de schimbare linistita, lasam matca infima mai departe în stupul sau. Cuibul se completeaza cu 2-3 faguri claditi de la rezerva si 2-3 faguri numai cu puiet capacit de la alte familii de albine . Conform aceluiasi ciclu de 12-14 zile, situatia se repeta, în cuib sunt 2-3 botci mature, aproape de eclozionare cu care se procedeaza la formarea roiurilor sau a nucleelor. Repetarea acestor operatii se face pâna se obtine întregul necesar de matci de care este nevoie pentru înlocuirea matcilor necorespunzatoare si pentru dezvoltarea efectivului de familii de albine din stupina. La ultimul ciclu, când nu se mai doreste obtinerea de botci, în familia respectiva se lasa o rama cu o botca, urmând ca matca care eclozioneaza sa o înlocuiasca pe mama ei vârstnica si infima

. cutia Jenter

Roii astfel formati, cu matci crescute prin schimbare linistita, se stimuleaza din doua în doua zile cu câte 300-400g sirop de zahar în concentratie de 1:1 pâna ce matca începe sa depuna oua. Dupa ce roii cu matci tinere si-au dobândit autonomia necesara unei familii în dezvoltare, se procedeaza la unificarea familiilor ale caror matci trebuie sa fie înlocuite cu aceste matci tinere, astfel:

Varianta 1. Într-o dimineata linistita se înlatura din stup matca veche ce urmeaza sa fie schimbata si familia de albine se lasa în starea de orfanizare pâna catre seara. Acest interval de timp permite disparitia totala a orcarei urme de feromoni, ceea ce face ca populatia familiei respective sa accepte cu usurinta prezenta altei matci sau chiar sa o prefere. Se procedeaza apoi la transvazarea ramelor cu faguri si populatia de albine din stupul organizat în familia-roi cu matca tânara, intercalând, dupa încetarea zborului, între cele doua grupe de rame un hranitor cu 500g sirop de zahar în concentratie 1:1. În ziua urmatoare se scoate hranitorul si se apropie ramele transvazate de cele din familia primitoare.

Varianta 2. Treptat, zilnic, se iau în cursul diminetii câte 1-2 rame cu puiet si albina acoperitoare din familia cu matca veche ce trebuie înlocuita si se introduce dupa ultima rama din familia noua cu matca tânara. În felul acesta culegatoarele (care sunt mai agresive si accepta mai greu matca noua) se întorc în familia de la care au fost luate iar doicile, care sunt albine tinere, blânde, ramân sa creasca puietul de pe fagurii respectivi. Când familia care urmeaza sa fie desfintata prin unificare nu mai are decât 4-5 rame cu populatie, tot în cursul diminetii, se înlatura matca veche, epuizata, lasându-se familia orfana pâna dupa-masa, seara, când se transvazeaza în familia primitoare dupa acelasi procedeu ca în varianta 1.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.